perfect-humidity-level-stage

Разберете какво е идеалното ниво на влажност за вашия дом

Влажността има важно значение за вашето здравословно състояние.

Какво е идеалното ниво на влажност за вашия дом?

Важно е да знаете идеалната температура за помещенията и желаното ниво на влажност във вашия дом, за да избегнете проблеми за домакинството и здравето на семейството. Както твърде високото, така и твърде ниското ниво на влажност в дома може да бъде нездравословно.
 
Температурата и количеството влага са основата за измерването на относителната влажност на въздуха. Обикновено тя се измерва от 0 до 100%, като нула означава, че във въздуха няма влага. Въпреки че температурата и относителната влажност в стаите често са въпрос на лични предпочитания, изследванията показват, че средната влажност обикновено е между 50 и 60% при желана температура между 19 °C и 24 °C. Влажността не зависи само от времето и мястото, но и от различните дейности, които се извършват в дома – например готвене, гладене, къпане, чистене и сушене на пране.
 
Твърде високата влажност означава, че в жилището ви има прекалено много влага и може да съществува риск за домакинството, което да доведе до скъпи ремонти. Един от най-лесните начини да проверите това е да огледате добре повърхностите в дома. Кондензацията по прозорците лесно се забелязва и се среща навсякъде – в банята, кухнята и всички места със стъклени повърхности. Други признаци за висока влажност са мокрите петна, мухълът, олющената боя и отлепените тапети. Може също да доловите мирис на мухъл от такива повърхности. И накрая, много внимавайте за членове на семейството с алергии, защото високата влажност обикновено влошава алергичните реакции.
 
Твърде ниската влажност също може да създаде грижи. Твърде ниската влажност означава недостиг на влага, което се среща най-често при по-ниски температури и прави въздуха в дома сух, тъй като студеният въздух не задържа водна пара. Най-явните признаци са напукани устни, сърбеж по кожата и пресъхнало гърло.

perfect-humidity-level-living-room
Един влагоабсорбатор може да помогне за постигането на подходящото ниво на влажност във всекидневната.

Както видяхме, относителната влажност може да се различава по ред причини. Както твърде високата, така и твърде ниската влажност може да създаде грижи и проблеми за семейството и дома, поради което е важно тя да се следи и контролира при всяка възможност. Ако не сте сигурни как се постига подходящата влажност у дома, оставете влагоабсорбаторите да ви помогнат. Те ще намалят излишната влага и ще направят дома ви по-уютен.

Знаете ли, че времето може да създаде проблеми с влагата у дома?

Времето може да допринесе за излишна влага във вашия дом.

weather-humidity-problems-teaser
Прочетете повече

5 причини за вредната влага у дома

Разберете на какво се дължи влагата във вашия дом.

causes-home-humidity-teaser
Прочетете повече