weather-humidity-problems-stage

Знаете ли, че времето може да създаде проблеми с влагата у дома?

Времето може да допринесе за излишна влага във вашия дом.

Времето също е един от основните фактори за излишната влага у дома.

Знаете ли, че влажността е мярка за количеството вода, което въздухът може да поеме? Резултатът се нарича относителна влажност. Обикновено въздухът може да поема повече вода при по-високи температури и затова например, когато относителната влажност е 100%, това означава, че въздухът не може да поема повече вода при съответната температура. Това означава, че относителната влажност се влияе от промените във времето. Дъждът, снегът (особено разтопеният у дома от дрехи, обувки и т.н.) и задушното време могат да увеличат количеството влажност във вашия дом и да създадат излишна влага в помещенията. Студеното време може да доведе до образуване на кондензация по прозорците.

На местата с по-студен климат идеалната влажност в помещенията е въпрос на баланс между риска от кондензация и уюта. Когато е студено и мокро, влажността е висока и влагата може да кондензира върху студени повърхности.  Когато високата влажност в дома се задържа и не се филтрира, могат да се образуват мухъл и други алергени, които да нанесат поражения както на дома, така и на вашето здраве.

Понякога висока влажност вкъщи може да се наблюдава и в топло време. Когато навън вали и времето е топло или горещо, обикновено дъждът от земята се изпарява и образува влажен слой. Тази влажност остава на нивото на земята, докато вятърът не я отвее. Тя може да проникне и в дома и да създаде усещане за лепкав, задушен въздух.

weather-humidity-problems-basement
Влагоабсорбаторът може да помогне срещу излишната влага във вашето мазе.

След като вече знаете как времето влияе върху излишната влага във вашия дом, препоръчваме да я намалите с влагоабсорбатор. На местата с по-студен климат, особено ако вали сняг или дъжд, влагоабсорбаторът ще ви помогне да намалите влагата и кондензацията у дома. Но дори в по-топло и задушно време влагоабсорбаторът ще подпомага климатика и ще прави въздуха по-хладен и свеж.

5 причини за вредната влага у дома

Разберете на какво се дължи влагата във вашия дом.

causes-home-humidity-teaser
Прочетете повече

Разберете какво е идеалното ниво на влажност за вашия дом

Влажността има важно значение за вашето здравословно състояние.

perfect-humidity-level-teaser
Прочетете повече