mold-dark-side-humidity-stage

Мухъл: тъмната страна на влагата

Тежките последици от мухъла и как да го премахнем.

Всичко, което трябва да знаете за мухъла и неговите последици.

Мухълът е нещо различно от растенията и животните – той представлява вид гъбички, които се развъждат от микроскопични спори във въздуха. За да вирее, има нужда от вода и затова обикновено се развъжда около влажни повърхности. Това означава, че твърде високата влажност у дома може да допринесе за появата на черен мухъл или плесен.

mold-dark-side-humidity-damp
Влажните места във вашия дом могат да създадат подходяща среда за появата на мухъл.

На какво се дължи мухълът?
Високата влажност може да е виновникът за плъзването на мухъл и други видове гъбички. Когато влажността в помещенията е висока, има по-голяма вероятност от кондензация и съответно събиране на вода. Ако тази вода няма къде да отиде и не може да изсъхне, тя започва да попива в повърхностите в дома и се превръща в до болка познатия вреден развъдник на мухъл в банята или мазето. По принцип, когато относителната влажност е над 70%, мухълът и други видови гъбички виреят най-добре.

Мухълът се открива лесно, защото може да се забележи и помирише по фугите в банята, мокрите стени, тавани и външни повърхности. В зависимост от количеството на мухъла, цветът на петната може да бъде черен, зеленикав или синкав. Той понякога може да се помирише, но не се вижда и съответно е по-трудно да се премахне. Важното е миризмата да не се пренебрегва, защото дори да е съвсем лека, това означава, че има достатъчно влага за развиване на мухъл.  

Какви обаче са последиците от мухъла?  Мухълът може да нанесе редица щети по жилището и да се появи на всяко влажно място в дома – банята, тавана и стените. Боята по стените и мебелите може да претърпи тежки поражения. Мухълът обаче не вреди само на повърхностите в дома, а и на здравето. Мухълът може да доведе до зачестяване на алергичните реакции от рода на сърбеж по кожата, кихане, кашляне и запушен нос.

Как се премахва мухълът?

Почистването и премахването на мухъла е доста лесно: почистете засегнатата площ и използвайте спрей STOP мухъл. Как обаче да предотвратим повторната поява на мухъл? За да предотвратите повторна поява на мухъл, трябва да не допускате висока влажност в дома и да се стараете да поддържате вътрешните повърхности сухи. Поддържането на относителната влажност под 60% е идеално средство за избягване на появата на мухъл и плесен. Един влагоабсорбатор [връзка: 3. Влагоабсорбатори] ще свърши добра работа в този случай, защото тези устройства помагат за намаляването на излишната влажност и също така са полезна мярка след обработка против мухъл.

Мухъл, алергични реакции и други вредни последици от неправилно ниво на влажността в помещенията

Първата последица от високата влага в помещенията е усещането за дискомфорт.

mold-allergies-indoor-humidity-teaser
Прочетете повече

3 потенциални поражения от излишната влага у дома

Последици от твърде високата влага в помещенията.

potential-damages-humidity-teaser
Прочетете повече