potential-damages-humidity-stage

3 потенциални поражения от излишната влага у дома

Последици от твърде високата влага в помещенията.

Излишната влага може да има неблагоприятни последици за вас и вашия дом.

Постоянно високата влажност може има редица неблагоприятни последици. Може би смятате, че излишната влага в стаите не е кой знае какъв проблем, но истината е, че високото ниво на влажност у дома може да причини тежки поражения.

1. Поражения на дома

Помещенията с висока влажност, като например бани, кухни и мазета, е по-вероятно да бъдат поразени от излишната влага. Тесните пространства, например съблекални, дрешници и шкафове, често са непроветриви. Съответно в тези малки площи се събира влага и предметите в тях – храни и дрехи например – могат в последствие да станат жертви на мухъла. Друга последица от високата влажност е кондензацията по прозорците. Тази излишна вода може да протече в рамката и да се образува черен мухъл между рамката на прозореца и стената.

potential-damages-humidity-mold-window
Мухълът е едно от най-често срещаните поражения от излишната влага вкъщи.
2. Отражение върху здравето

На места с висока влажност бързо плъзват мухъл и плесен. Те са вредни не само за дома, но и спомагат за развитието на алергични заболявания. Обичайни симптоми са дразненето на кожата и възпаленията на дихателните пътища. Влажният въздух може да привлече и акари, които също може да влошат алергичните заболявания.

3. Отражение върху психическото и физическото състояние

Нашето възприемане на температурата е тясно свързано с влажността. Сетивата ни често отчитат погрешно стайната температура, ако относителната влажност е много висока – когато във въздуха има повече влага от обикновено, на хората често им е по-топло или по-студено, отколкото е действителната температура.

potential-damages-humidity-basement
Ако пострадате от такива поражения, не се колебайте да поставите влагоабсорбатор у дома, за да върнете влажността на подходящо и уютно ниво.

Здравословна ли е влажността? Разберете

Ако въздухът е много сух или много влажен, той може да бъде нездравословен.

humidity-healthy-teaser
Прочетете повече

Мухъл: тъмната страна на влагата

Тежките последици от мухъла и как да го премахнем.

mold-dark-side-humidity-teaser
Прочетете повече