typical-signs-humidity-mold-stage

4 типични признака за проблеми с влагата; черният мухъл е само един от тях

Разберете дали има проблеми с влагата във вашия дом по типичните признаци.

Черният мухъл, плесента и други гъбички са някои от последиците от високата влажност.

Хората не винаги съзнават, че може да имат проблеми с влажността в своите домове. По-долу ще намерите 4 типични признака, които могат да ви помогнат да откриете тези проблеми във вашия дом. 

1. Мухъл и плесен по стената

Бани без добра вентилация за отвеждане на възходящата пара често имат проблеми с черен мухъл по таваните или ъглите по стените. Това са последиците от твърде многото влага в малкото пространство. Поставянето на влагоабсорбатор на тези места може да помогне, защото ще намали количеството влага и съответно пораженията, които тя може да причини. 

typical-signs-humidity-mold-bathroom
Черен мухъл може да се появи на места с висока влажност.
2. Мирис на застояло и усещане за дискомфорт

Мухълът във вашия дом не оставя само грозни петна по стените, таваните и мебелите – той може да предизвика и чувство за дискомфорт. Мухълът може да предизвика мирис на застояло в стаите и понякога – запушен нос, възпалено гърло, кашлица и затруднено дишане. Ако имате подобни проблеми, това може да е симптом за мухъл в дома като последица от твърде високата влажност в стаите.

3. Кондензация по или около прозорците и стените

Когато много влажен въздух достигне студена повърхност, като например прозорец през зимата, влагата в изстудения въздух се втечнява. По вътрешната страна на прозорците се образува кондензация, наподобяваща мъгла.

4. Олющена боя и отлепени тапети

Ако имате чувството, че твърде често се налага да пребоядисвате или сменяте тапетите на стените, вероятно имате проблем с влагата. Излишната влага пречи на тапетите да залепват добре за стените. Тя може също така да предизвика олющване или набъбване на боята.

Ако откриете някой от тези симптоми, вашият дом вероятно има проблем с високата влажност. Няма страшно – излишната влага може да се намали с влагоабсорбатор. Поставете го в помещенията, които са по-застрашени от високата влажност.

5 признака, че вашият дом има проблем с твърде висока влажност в стаите

Типичните места, на които се сблъскваме с последиците от влагата у дома.

signs-house-indoor-humidity-teaser
Прочетете повече

Мухъл, алергични реакции и други вредни последици от неправилно ниво на влажността в помещенията

Първата последица от високата влага в помещенията е усещането за дискомфорт.

mold-allergies-indoor-humidity-teaser
Прочетете повече