condensation-avoid-effects-stage

Пазете своя дом от кондензацията и нейните последици

Кондензацията може да порази вашия дом.

Какво представлява кондензацията и на какво се дължи?

Забелязали ли сте изпотяване на прозорците? Влажни ли са стените при допир? Това е кондензация, която може да порази ценни части на вашия дом.

Последиците от кондензацията се проявяват в студено време, когато влажността в жилището е твърде висока или когато топъл въздух достигне до студени повърхности. Когато топлият въздух достигне до студена повърхност, той бързо се охлажда и изпуска водата на капчици. Така се образува кондензация у дома.

Кондензацията е неприятно явление: тя замъглява прозорците, пречи да виждаме навън и може да замръзне на стъклото. Върху такива повърхности високата влага по-лесно кондензира. Кондензацията по прозорците например се дължи на излишната влага във вашия дом или голямата разлика в температурите отвън и вътре в жилището. Замъглените прозорци и хлъзгавите стъклени врати също са признаци за евентуални поражения от влагата в дома. Най-честите последици са черен мухъл по таваните, стените, рамките на прозорците, завесите, шкафчетата и ъглите на места, които се проветряват слабо или изобщо не се проветряват. И накрая, други последици могат да бъдат олющена боя, отлепени тапети и влага по стените на мазето и пода.

Как се предотвратява кондензацията?
При всекидневното къпане, готвене, сушене на дрехи и дишане у дома, един човек може да внесе около 4 литра вода на ден. Когато цялата тази влага остане вътре, тя се просмуква през стените или обикновено капе на пода, където започва да се събира. Тя може да се събира и в околните повърхности – таваните и под прозорците и мебелите например.

condensation-avoid-effects-window
С влагоабсорбатор можете да предотвратите кондензацията по прозорците.

Как можем обаче да избегнем кондензацията?

Това може да бъде лесно, ако използвате изтеглящ вентилатор в кухнята, докато готвите, и затваряте тенджерите с капаците, когато е възможно. Не забравяйте също така да изсушавате мокрите прозорци и други повърхности след горещ душ или монтирайте изтеглящ вентилатор в банята и го включвайте, докато се къпете. Накрая, една лесна стъпка за избягване на кондензацията е да си вземете влагоабсорбатор. Тези устройства помагат за намаляването на излишната влага, която витае из къщата. Те вършат добра работа в баните, кухните и помагат за намаляването на кондензацията навсякъде в дома.

Зимата наближава: 4 начина за борба с излишната влага у дома

Справете се с излишната влага вкъщи; зимата се задава!

winter-fight-excess-humidity-teaser
Прочетете повече

Задава се влажно време: съвети за ограничаването на влагата у дома

Съвети за справяне с влагата и някои от нейните последици във влажно време.

tips-control-moisture-teaser
Прочетете повече