tips-control-moisture-stage

Задава се влажно време: съвети за ограничаването на влагата у дома

Съвети за справяне с влагата и някои от нейните последици във влажно време.

Ограничавайте влагата у дома във влажно време.

Хората често казват, че зимата е „суха“ и „люта“, докато летният въздух е „тежък“ и „лепкав“. Усещаме въздуха така поради различните количества влага, които съдържа. Все пак зимата е сезонът, когато най-често се проявяват лошите последици от излишната влага вкъщи. Поддържането на подходяща влажност прави въздуха у дома много по-приятен и здравословен за вас и вашето семейство. Следват три съвета за възможно най-добър контрол на влагата у дома.

1. Подобрете вентилацията

Проблемите с излишната влага през зимата са по-тежки в студените географски ширини, защото там жилищата са допълнително уплътнени за намаляване на загубите на топлина. Подобряване на вентилацията с вентилаторна печка или климатик за отопление може да помогне. Проветрявайте бързо жилището за 5-10 минути сутрин и вечер, за да смените влажния въздух със студен и сух отвън.

2. Внимавайте как съхранявате вещите

При твърде висока относителна влажност, над оптималния диапазон между 50 и 60%, опасностите за здравето и заболяванията могат да се увеличат, предимно заради мухъла в жилището. За да ограничите мухъла, помислете, когато прибирате принадлежностите за къмпинг, чадъра или шлифера. Мухъл може да се развъди за два дни при подходящи условия. Затова избягвайте да сушите вещите вътре в стаите – така ще предотвратите миризмата и влагата, особено в малки пространства.

3. Променете леко всекидневните навици

Полезен съвет за поддържане на влагата под контрол е да промените леко всекидневните навици. Затварянето на тенджерите с капаците при готвене и използването на аспиратор например могат да помогнат срещу излишната влага в кухнята. По-кратките и не толкова горещи душове помагат срещу събирането на излишна влага в банята. И не на последно място – избягвайте гладене с пълна пара и сушене на пране в стаите, защото при тези домакински дейности се отделя много влага, която без добро проветряване остава в помещенията.

tips-control-moisture-drying-clothes
Сушенето на мокро пране в стаите повишава влажността и може неприятно да спари въздуха.
4. Поставете влагоабсорбатор

За да поддържате влагата под контрол през зимата, помислете за поставяне на влагоабсорбатор. Този уред помага за намаляването на излишната влага в стаите и за постигането на подходяща влажност в по-влажните помещения като банята или мазето.

tips-control-moisture-basement
Мазетата по-трудно се проветряват и често имат проблеми с излишната влага. Един влагоабсорбатор може да помогне нещата да остават под контрол.

Когато дойде зима, си припомнете тези полезни съвети за ограничаване на излишната влага у дома.

Зимата наближава: 4 начина за борба с излишната влага у дома

Справете се с излишната влага вкъщи; зимата се задава!

winter-fight-excess-humidity-teaser
Прочетете повече

4 начина за предотвратяване на вредните последици от излишната влага

Предотвратяване на влагата и нейните неприятни последици.

ways-prevent-effects-humidity-teaser
Прочетете повече